Spelberoende och spelpaus – Hur du utesluter dig från spel online och att identifiera och reducera risker

Om du tror att ditt spelande är ett hinder i ditt liv snarare än en form av nöje, då behöver du hjälp och det kommer du att få här. Men analysera först följande frågor:

 1. Har du någonsin kommit försent till ditt arbete eller till skolan?
 2. Har spel någonsin lett till att du har negligerat ditt eller din familjs välmående?
 3. Har du någonsin sålt någonting eller lånat pengar för att kunna spela?
 4. Spelar du online casino ofta tills dina sista pengar är slut?
 5. Har du någonsin spelat under en längre tid än vad du hade planerat?
 6. Har du någonsin funderat på att göra dig själv illa eller på att ta självmord på grund av ditt sätt att spela på?

Om du har svarat ja på flera av ovanstående frågor så vill jag varmt rekommendera dig att ringa och prata med någon om dina problem på Spelberoendes Riksförbund de har stor vana av spelmissbruk och av att hjälpa människor som har eller känner att de har börjat få problem. Här finns ett självtest som du kan göra och du hittar det högst upp på sidan, om du sitter vid en dator. Om du inte sitter vid en dator så kan testet finnas någon annanstans på sidan.

Spelberoende och spelpaus

Identifiera och reducera risker

 1. När du spelar, gör det för nöjets skull, aldrig för att tjäna pengar och spela endast för pengar som du har råd att förlora.
 2. Det innebär att du aldrig ska ta sparpengar eller pengar som du eller din familj behöver för att klara vardagen, hela månaden.
 3. Sätt gränser för hur mycket du får sätta in i förhållande till din ekonomi och hur mycket som du har råd att förlora.
 4. Vad du än gör, jaga aldrig förluster. Om du förlorar pengar så spela aldrig med högre insatser för att försöka kompensera din förlust.
 5. Spela aldrig när du är upprörd, trött eller deprimerad. Det är väldigt svårt att fatta bra beslut om du känner dig nere.
 6. Balansera ditt spelande med andra aktiviteter. Hitta andra former av underhållning så att spelandet inte blir en allt för stor del i ditt liv.

Uteslut dig själv från att spela online – ansvarsfullt spelande

Det finns en möjlighet att ta en spelpaus, det är ett sätt att utesluta sig själv ifrån spel. Det är Spelinspektionen (som tidigare hette Lotteriinspektionen) som erbjuder detta system där man alltså kan utesluta sig från alla online spel som innehar svensk licens. Du väljer själv hur länge du vill stänga av dig från att spela. Om du väljer att ta en spelpaus så kommer den att gälla på alla sidor som har din identitet och pausen gäller för alla spel till dess att tiden för den satta spärren har gått ut. Här kan du ta en spelpaus 

Det finns även en hel del som du kan göra själv. Det är bra om du engagerar dig för att förstå vilka risker som finns och vad du bör tänka på och den tanken gäller för alla som spelar.